Fotografie je jako jídlo: špatnou surovinu kořením nezachráníte

Fotografie je jako jídlo: špatnou surovinu kořením nezachráníte

Dobrá fotografie je jako dobré jídlo. Když máte k dispozici dobrou surovinu, kterou dobře zpracujete, máte zaděláno na úspěch. Pak už jen přidáte trošku toho koření a jedinečný zážitek je na světě. Zároveň ale platí, že špatnou surovinu dobrým kořením nezachráníte…

Jak vlastně vzniká dobrá fotka? To je otázka, na kterou neexistuje jednoduchá odpověď, nicméně stručně by se to dalo shrnout asi takto:

  1. Máte dobrý námět k fotografování  (to je ta surovina při vaření).
  2. Námět dobře nafotíte (surovinu dobře uvaříte / upečete, apod.)
  3. Výsledek tak akorát upravíte v editoru (to je to koření, které ještě zlepší chuť).

A jak už se všeobecně říká – výsledek je tak slabý, jako nejslabší článek řetězce. A to platí jak v kuchyni, tak ve fotografii. Prostě bez dobrého námětu se neobejdete a stejně tak je potřeba jej dobře nafotit. A aby byl výsledek opravdu luxusní, je potřeba je ještě okořenit nějakou velmi dobrou úpravou v editoru.

Jenže i to má svá úskalí.

xxx2

Šlichta s vůní šafránu

V praxi platí, že opravdu špatnou fotku sebelepší úpravou nezachráníte – stejně jako jídlo ze špatné suroviny nezachráníte sebelepším kořením. Výsledek prostě nikoho neuchvátí ba naopak otráví.

Proto je vždy zásadní se už při fotografování snažit docílit co nejlepšího výsledku. A následné úpravy brát jako „pomyslnou třešničku na dortu“. To je cesta k nejlepším výsledkům. Samozřejmě se bavíme o situaci, kdy máme v úmyslu vytvořit co nejlepší fotku. Nějaké dovolenkové focení, kdy nám vůbec nejde o vizuální dojem, jako spíš o pouhou dokumentaci, je trošku jiná kapitola. Nicméně ani tam bychom to s úpravami neměli přehánět, viz další kapitola.

Zkušení fotografové varují: Příliš dlouho trvající úpravy špatných fotek škodí zdraví 🙂

Opravdu nemá smysl trávit desítky minut úpravou a zachraňováním jedné špatné fotky. To se raději seberte a běžte udělat nějakou lepší fotku. Protože nad úpravami strávíte půl hodiny nebo i víc a stejně z toho nic extra neuděláte.

Osobně už jsem uvařil hodně nepovedených mišmašů, které jsem se snažil zamaskovat kořením – a žádný z nich nebyl k jídlu 🙂  Pak je lepší to vyklopit do záchodu a namazat si housku máslem. A není to náhodou podobné s fotkami?

xxx1

Nepřepepři toho vepře

S tím souvisí i přemíra úprav. Jak se říká – všeho moc škodí, a to platí jak pro koření v kuchyni, tak pro úpravy fotek. Úpravy fotografií by měly sloužit k tomu, aby fotce prospěly. Bohužel pokud se s úpravou vydáte špatným směrem nebo úpravy výrazně přeženete, naopak fotce uškodíte. Už jsem viděl spoustu výtvorů, kdy neupravený originál by byl lepší volbou. To platí zejména u špatných fotek, kdy se přemírou úprav snažíme zamaskovat průměrnost pod povrchem. Tudy cesta bohužel nevede a pokud se mnou zatím nesouhlasíte, tak věřte, že za pár let praxe budete 🙂

Proto je dobré mít možnost porovnat si svou úpravu s originálem, abychom zjistili, zda-li jsme to už tak trochu nepřehnali. A zároveň je velmi užitečné mít možnost se s někým poradit – viz níže.

Pojď mi to ochutnat…

Samozřejmě každý máme jinou chuť, jiný vkus a jiné vizuální vnímání. Proto je v praxi fajn ukázat svou rozdělanou práci někomu dalšímu pro získání zpětné vazby. Pokud sedíte úprav příliš dlouho, tak se velmi snadno může stát, že ztratíte pojem o realitě, začnete s úpravami sklouzávat do nepěkných rovin, až z toho vznikne paskvil.

Tip: často mi při úpravách pomáhá odejít na chvíli od počítače a zahledět se na něco barevně neutrálního. A nebo mít třeba vytištěnou nebo i na počítači nějakou „standardizovanou“ fotku, pomocí které si zase zpátky „kalibrujeme“ barevné a celkové vizuální vnímání. Mozek je totiž potvora a velmi snadno se přizpůsobí. A po půl hodině úprav zjistíte, že jste posledních 30 fotek upravili moc do žluta, protože jste postupně sklouzli k teplejším a ještě teplejším barvám.

Dobrou chuť

A když už jste s úpravami hotoví, tak nezapomínejte, že i způsob servírování hraje výraznou roli. Můžete mít sebelepší fotografii, ale když ji vytisknete na ten nejlevnější papír tím nejlevnějším tiskem a ještě ji dáte do nepěkného rámečku, výsledný dojem nebude tak dobrý. Nemluvě o situaci, kdy si lidé vaši hýčkanou fotografii prohlíží na telefonu… veškeré barvy tatam, kontrast kdejaký a původní vzhled fotky na míle daleko. A opět je to stejné jako v kuchyni – naservírujte své dílo tak, aby nejen chutnalo, ale mělo i odpovídající prostředí. Uvidíte, že výsledný dojem bude vynikající.

Share

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.