Nastavení importu pro zachování originálů

Nastavení importu pro zachování originálů

Už se vám někdy stalo, že jste si neuložili originální fotku a přepsali jste ji nějakou nepovedenou úpravou? Chcete mít zcela pod kontrolou, co se děje s vašimi originály ? V tomto článku se dozvíte, jak nastavit import fotek do Lightroomu tak, aby zůstaly tam, kde je chcete mít.

Mnoho fotografů preferuje, pokud má naprostý přehled o tom, co se děje s jejich fotkami při úpravách. Přesněji řečeno se soubory.  A to ve smyslu, jestli třeba náhodou použitý editor fotek originální fotky někam nepřesouvá, nepřepisuje, nekopíruje a tak podobně (těch nezbedností, které mohou editory napáchat, je vcelku dost). I proto je obava z toho, co se děje s fotkami při jejich importu do Lightroomu a následných úpravách, vcelku opodstatněná. Pojďme se ale nyní podívat na to, jak to ale doopravdy s Lightroomem je a zda-li je potřeba se obávat nějakých podpásovek. A zejména jak nastavit import fotek do Lightroomu tak, aby naše originální fotky zůstaly tam, kde jsou.

Import fotek

Adobe Lightroom má jednu zvláštnost – když je poprvé otevřete, tak bude zcela prázdný. Neuvidíte v něm žádné své fotky. Ty totiž musíte do Lightroomu nejprve takzvaně „naimportovat“, abyste je v něm mohli spravovat. Takže pokud si chcete Lightroom vyzkoušet, začněte tím, že do něj naimportujete nějaké své fotky.

Pro začátek nemusíte do Lightroomu importovat kompletně všechny fotky, které máte na disku. Stačí, když pro první seznámení, naimportujete třeba jen dva adresáře se stovkou fotek. To pro naučení se s Lightroomem bohatě postačí.

Jak nastavit import fotek

Fotky do Lightroomu naimportujete pomocí tlačítka Import, případně můžete využít klávesovou zkratku CTRL SHIFT I. V následujícím okně bude potřeba nastavit vlastnosti importu fotografií. V levém panelu vyberete zdroj importu (např. adresář fotek) a v pravém panelu zejména určíte, jak kvalitní náhledy fotek se při importu vytvoří. Pro běžnou práci stačí kvalita Standard.

import2

Zásadní v tuto chvíli je ale horní panel (viz výše), ve kterém je na výběr z několika možností:

  • Copy as DNG (Kopírovat jako DNG): Lightroom zkopíruje originální fotky do nově vybraného místa (např. z paměťové karty na disk) a po importu je překonvertuje do DNG.
  • Copy (Kopírovat): Lightroom zkopíruje originální fotky do nově vybraného místa (např. z karty na disk) a poté je naimportuje do katalogu.
  • Move (Přesunout): Lightroom přesune originální fotky do nově vybraného místa (např. z karty na disk) a poté je naimportuje do katalogu.
  • Add (Přidat): Lightroom ponechá originální fotky tam kde jsou a poté je naimportuje do katalogu.

Z výše uvedeného vyplývá, že poslední volba nazvaná Add je přesně tou správnou volbou, pokud chcete, aby vaše originální fotky zůstaly tam kde jsou bez dalších zásahů. Musíte ale již mít své fotky někde v počítači (a ne na paměťové kartě).

Volba Copy (Kopírovat) se může hodit v případě, kdy chcete fotky naimportovat do Lightroomu z paměťové karty. Pak můžete tuto volbu použít a „jednou ranou“ fotky zkopírovat na disk a z tohoto nového umístění je do katalogu Lightroomu naimportovat. V praxi se ale všeobecně ukázalo, že toto kopírování je pomalejší, než přes nějaký klasický správce souborů. Takže rychlejší je ve výsledku fotky nejprve mimo Lightroom zkopírovat a poté zvolit volbu Add.

V příštím pokračování si ukážeme, jak je to s originálními fotkami při jejich úpravách v Lightroomu.

Share

Mohlo by se vám líbit

Komentáře

  1. Dobrý deň, chcem sa spýtať, skúšala som to vo Vašich článkoch nájsť, ale neúspešne. Vždy keď jednoducho importujem fotky do LR kvalita fotiek sa podstatne zhorší..sú také bez farby.. Fotím v RAW a som totálna začiatočníčka. 🙂 Viete mi prosím poradiť čo spraviť ?
    Ďakujem

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.