Synchronizace úprav v Lightroomu

Synchronizace úprav v Lightroomu

Adobe Lightroom nám umožňuje při úpravách fotek ušetřit hromadu času. A to díky synchronizaci úprav. To je velmi šikovná funkce, která nám umožňuje během chvíle upravit větší množství fotek. Pryč jsou doby, kdy jsme museli upravovat fotky jednotlivě… V tomto článku se naučíte, jaké jsou možnosti synchronizace úprav a jak tuto funkci v praxi používat.

Jaké jsou možnosti synchronizace úprav

  1. Automatická synchronizace: Dole ve filmovém pásu označíme více fotek a poté provedeme úpravu *.
  2. „Manuální“ synchronizace: Úpravu provedeme na jedné fotce, poté označíme fotky podobné a vybereme Synchronizovat.
  3. Kopie předchozí úpravy: Úpravu provedeme na jedné fotce, poté označíme fotky podobné a klikneme na „Previous“, případně použijeme tlačítka „Copy“ a „Paste“.

Všechny tři výše uvedené metody jsou v praxi použitelné. Některá více, jiná méně. Takže kterou kdy a jak použít? To se dozvíte níže.

Automatická Synchronizace

Automatická synchronizace je velmi šikovná funkce, díky které můžeme upravovat větší množství fotek najednou. Stačí dole ve filmovém pásu označit více fotek (klikáme myší s CTRL nebo SHIFT) a pak už je provést požadovanou úpravu. Ta se aplikuje nejen na jednu, ale na všechny označené fotky. Díky tomu je tato možnost velmi vhodná na úpravu podobných fotek. Např. máme sérii portrétních fotek pořízených ve stejném světle a za stejných podmínek, tak je všechny můžeme hromadně upravit díky automatické synchronizaci úprav.

lightroom-synchronizace-auto-ikona

Ovšem pozor: automatickou synchronizaci je potřeba mít v Lightroomu aktivovanou.
A to pomocí přepínače vpravo dole Sync / Auto Sync. Aby automatická synchronizace byla aktivovaná, je potřeba mít na tomto přepínači napsáno „Auto Sync“. Takže pokud tam vidíte jen „Sync“, klikněte na malý přepínač v levé části tlačítka a přepne se to do volby „Auto Sync“ (a obráceně).

lightroom-synchronizace-prepinac

Pokud byste tam „Auto Sync“ neměli a upravili více označených fotek, tak se úprava aplikuje pouze na tu jednu původně označenou fotku! Ostatní by zůstaly neupravené.

Tip: V průběhu úprav více označených fotek můžete automatickou synchronizaci dle potřeby vypínat a zapínat.

Například budete chtít tu jednu původně upravenou fotku vyretušovat, a tak si před retuší Auto Sync přepnete do Sync, aby se retuš neukládala i na ostatní fotky (což jistě nechceme). A poté si zase Sync přepnete do Auto Sync. Takže lze tyto hromadné úpravy dočasně vypínat dle potřeby. Vždy je to jen o tom si rozmyslet, jaké všechny úpravy chceme na fotky synchronizovat a které bude potřeba udělat individuálně (viz ta retuš nebo např. ztmavení oblohy apod.).

„Manuální“ synchronizace

Často se může hodit mít možnost upravit nejprve první fotku v sérii a pak teprve provedenou úpravu synchronizovat (kopírovat) na další fotky. Pak je ale potřeba nějakým způsobem stanovit, jaké všechny úpravy na další fotky přeneseme (jak jsem již výše nastínil, ne všechny úpravy jsou vhodné k synchronizaci). A právě k tomu slouží ona „manuální“ synchronizace.

lightroom-synchronizace-manu-ikona

Vřele vám doporučuji zvyknout si na klávesovou zkratku CTRL SHIFT S. Poté, co komplet upravíme jednu fotku ze série, označíme všechny ostatní v sérii a zvolíme CTRL SHIFT S. Otevře se nám okno, ve kterém vybereme, jaké všechny úpravy chceme na ostatní fotky synchronizovat. Logicky to nebudou úpravy lokálního charakteru, ale třeba ani odšumění, opravy objektivu a podobně.

lightroom-synchronizace-okno

Je už zcela na vás, jaké všechny úpravy chcete na ostatní fotky přenést. Každopádně tomu doporučuji ze začátku věnovat velkou pozornost. Časem zjistíte, že zůstanete u nějakého konkrétního nastavení a to budete jen minimálně měnit.

V praxi se obvykle vůbec nesynchronizují úpravy lokálního charakteru (štětec, přechody, odstranění bodů, opravy objektivu, transformace, opravy barev,…). Naopak velmi často lze s úspěchem (na podobné fotky) synchronizovat plošné úpravy (vyvážení bílé, kontrast, světla, stíny, sytost, tónování barev, doostření, …).

Tip: v praxi můžete kombinovat synchronizaci automatickou i manuální.

Klidně můžete mít vpravo dole aktivní Auto Sync a když označíte víc fotek, tak je hromadně upravit. Pak můžete v případě potřeby využít zkratku CTRL SHIFT S a (po označení více fotek) vybrané úpravy synchronizovat. Klávesovou zkratku CTRL SHIFT S vám nutím proto, že kdybyste synchronizovali pomocí tlačítka (což lze), tak byste si při tom Auto Sync přepnuli do pouhého Sync. Což pak může být v praxi otravné. Osobně tento přepínač vnímám jako nešikovný. Proto je lepší mít jej nastavený na Auto Sync (pokud vám to vyhovuje samozřejmě) a v případě potřeby manuálně synchronizovat klávesovou zkratkou CTRL SHIFT S.

Kopie předchozí úpravy „Previous“

Lightroom nám nabízí ještě jednu možnost, jak své úpravy synchronizovat. A to pomocí tlačítka „Previous“, které se zobrazuje místo tlačítka Sync, když nemáme označeno víc fotek (a nebo když je označeno víc fotek, ale stlačíme SHIFT). V praxi to funguje tak, že upravíme jednu fotku, označíme další libovolný počet fotek a ta posledně provedená úprava se na ně kliknutím na tlačítko „Previous“ komplet nakopíruje. A to včetně případných lokálních úprav. Při použití tlačítka „Previous“ si totiž nemůžeme vybrat, jaké úpravy chceme synchronizovat (tj. to okno s volbami, které se zobrazí při manuální synchronizaci). Proto osobně tuto volbu příliš nepoužívám. Málokdy se totiž hodí kopírovat veškeré úpravy z jedné fotky na druhou… ve většině případů je potřeba mít možnost selekce.

lightroom-synchronizace-previous

Podobně fungují i tlačítka vlevo dole Copy / Paste. Jen s tím rozdílem, že při synchronizaci úprav pomocí těchto tlačítek se nám zobrazí okno s nabídkou, co všechno chceme synchronizovat.

Moje doporučení

Osobně v praxi nejčastěji používám Auto Sync a Sync. Tj. mám stále zapnutou automatickou synchronizaci, takže když označím víc fotek, upravuju je hromadně všechny. A pokud chci, mohu úpravy provedené nad jednou fotkou pomocí CTRL SHIFT S kopírovat na ostatní označené fotky. Což je ta manuální synchronizace.

Je zcela na vás, co použijete a na co si zvyknete. Klidně si vyberte to, co je vám sympatičtější… výsledek je stejný, jde jenom o cestu k němu. Úpravy se na fotky překopírují zcela stejně v obou případech, takže je to jen na vás. Třeba si zvyknete používat obojí dle aktuální potřeby. Určitě ale věnujte pozornost tomu, jaké úpravy na ostatní fotky kopírujete, protože ne vždy se to hodí. Čím podobnější fotky máme, tím více úprav na něj můžeme synchronizovat (a naopak).

Přičtěte si k této synchronizaci úprav ještě presety jako nástroj pro automatizaci úprav a dostanete se do stavu, kdy dokážete například jednu kompletní svatbu upravit za tři dny 🙂 Viz moje sada presetů na www.presety.cz.

Share

Mohlo by se vám líbit

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.